Geslachtsbepaling

Een jongen of een meisje?

Als je zwanger bent is een gezonde baby natuurlijk het belangrijkst. Veel mensen hebben geen sterke voorkeur voor een jongen of meisje, maar zijn wel nieuwsgierig naar het geslacht van de baby. Dit kan vanaf ongeveer 16 weken worden gezien met een geslachtsbepaling. Vanaf ongeveer16 weken zwangerschap is met redelijke zekerheid het geslacht van je baby te bepalen. Veel mensen horen bij de 20-wekenecho wat het geslacht is. Tijdens deze echo wordt gekeken naar lichamelijke afwijkingen, maar zal de echoscopiste vaak ook vragen of je het geslacht wilt weten. De geslachtsbepaling is geen officieel onderdeel van deze echo en de echoscopist hoeft hier dus niet naar te kijken. Als het geslacht niet goed zichtbaar is, wordt hier ook niet uitgebreid de tijd voor genomen. Wil je liever niet weten of je een jongen of een meisje krijgt? Geef dit dan door tijdens de 20-wekenecho en mogelijke pretecho’s. Degene die de echo afneemt zal dit dan buiten beeld proberen te houden en het niet vertellen.

 

Hoe komt het geslacht van je baby tot stand?

Door middel van een echo kan je vanaf ongeveer 16 weken weten of jij een jongen of meisje krijgt, maar feitelijk is het geslacht van je baby al op het moment van de bevruchting bepaald. De genen van je kind worden bepaald door de zaadcel en de eicel. De geslachtshormonen bepalen of jouw kindje een jongen of meisje wordt. Het geslachtschromosoom van de moeder is ‘XX’ en het geslachtschromosoom van de vader ‘XY’. Tijdens de bevruchting wordt een chromosoom van de moeder en een chromosoom van de vader gecombineerd. De moeder geeft je baby dus altijd X mee, de vader een X of een Y. Geeft de vader een X mee, dan wordt het geslachtschromosoom van je baby ‘XX’ en dus een meisje. Geeft de vader een Y mee, dan wordt het geslachtschromosoom van je baby ‘XY’ en dus een jongen.

Kan je beïnvloeden of je een jongen of een meisje krijgt?

De meningen zijn hierover verdeeld, maar er zijn onderzoeken die aantonen dat je met de juiste timing van het vrijen invloed kan hebben op het geslacht. Een zaadcel met het mannelijke Y-chromosoom is namelijk sneller, maar leeft korter dan een zaadcel met het vrouwelijke X-chromosoom. Door rekening te houden met de ovulatiedatum wordt gezegd dat het geslacht te beïnvloeden is.

 

Betrouwbaarheid geslachtsbepaling

Doorgaans vertelt de echoscopist het geslacht niet als er twijfel is. De geslachtbepaling is op basis van de beoordeling van degene die de echo afneemt. Hoewel een verkeerde beoordeling zelden voorkomt, blijft het mensenwerk en bestaat de kans op een foutieve geslachtsbepaling.

 

Bakerpraatjes

Volgens een aantal Bakerpraatjes is het mogelijk al vroeg in je zwangerschap te achterhalen of je een jongen of meisje krijgt. De algemeen geaccepteerde manier om het geslacht te bepalen is door middel van een echo.

Maak een afspraak voor een geslachtsbepaling

Bij ons bent u aan het juiste adres. Wij gebruiken de modernste apparatuur waardoor wij zeer accuraat de geslachtsbepaling voor u kunnen uitvoeren.

Maak een afspraak