Vroege

Uw eerste kennismaking met uw kindje

Voor sommige aanstaande ouders is het belangrijk om te weten of je echt zwanger bent of om de vitaliteit van de zwangerschap te weten. Misschien ben je ongerust vanwege ervaringen met een eerdere zwangerschap of door onwetendheid. Of ben je ongerust omdat je onregelmatig menstrueerde of de zwangerschap (nog) niet had gepland. Met een vroege echo wordt veel onzekerheid en ongerustheid weggenomen. Ben je inderdaad zwanger? Klopt er een hartje, is je kindje ingenesteld, is het er één of is het een meerlingzwangerschap?

Een vroege echo geeft je die antwoorden, neemt je ongerustheid weg en laat je méér genieten van je zwangerschap.

 

4 weken zwanger

Bij vier weken zwangerschap zie je eigenlijk nog niks. Het enige dat zichtbaar is op de echo, is een verdikte laag slijmvlies. Soms is er een zwarte vlek te zien in het midden daarvan. Deze zwarte vlek is de plaats waar, als alles goed gaat, de zwangerschapsring gevormd gaat worden. Voorlopig is er niets te zien. Hieruit kan ook geen conclusie worden getrokken over of het goed gaat met de zwangerschap of niet. Zelfs een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is in dit stadium nog niet uit te sluiten.

5 weken zwanger

Een zwangerschap van 5 weken is al wat beter te zien op de echo. Je ziet als het goed is rond deze termijn een zwangerschapsring verschijnen. Dit is een witte ring die meestal vrij duidelijk zichtbaar is op de echo. Het kan ook zijn dat je alleen nog maar een zwarte vlek ziet. Als je geluk hebt, zie je zelfs een klein ‘dingetje’ erin zitten. Een hartslag is met deze termijn nog onzichtbaar. Je weet in elk geval wel of het op de goede plek zit, wat al een hele troost kan zijn.

6 weken zwanger

Vanaf ongeveer 6 weken begin je een hartje te zien op de echo. Dit kan iets eerder of later zijn. Het is een wonder dat dat al zo vroeg begint! In feite is je kleintje nog echt super klein. Soms is er zelfs alleen een knipperend stipje te zien en verder nog niets. De bevestiging van een werkend hartje is een hele geruststelling. Natuurlijk kan er nog veel misgaan, maar de meeste zwangerschappen lopen mis vóórdat het hartje gaat kloppen.

7 weken zwanger

Bij zeven weken zwangerschap begin je al wat meer te zien. De echo wordt vanaf nu echt zinvol en er zijn vrij veel verloskundigen die deze vroege echo standaard uitvoeren. Als het goed is zie je een zwarte ‘vlek’, de holte in de baarmoeder. Daarbinnen bevindt zich een klein wit, vlekkerig ‘dotje’. En middenin dat dotje een knipperend wit vlekje. Je kunt nu al een klein beetje een langwerpige vorm herkennen en met hele goede echo-apparatuur zie je zelf het verschil tussen voor- en achterkant.

Vanaf 8 weken zwangerschap

Vanaf 8 weken zwangerschap wordt niet meer gesproken van een vroege echo, maar van een termijnecho. De meeste echo’s die rond 8 a 9 weken worden gedaan, worden rond 12 weken nog een keer herhaald om een goede termijnbepaling te kunnen doen. Vanaf 8 weken moet er een duidelijk vruchtje met een kloppend hartje zichtbaar zijn.

 

Wat als het anders is?

Lang niet elke zwangerschap is hetzelfde. De termijn wordt bij een vroege echo nog bepaald door de datum van je laatste menstruatie. Aangezien de eisprong kan variëren, kan het best zijn dat deze termijn er een aantal dagen naast zit. En dus kan het voorkomen dat je iets nog niet ziet, wat je wel zou verwachten. Het is bijvoorbeeld vrij normaal om bij een geschatte termijn van 6 weken te zien wat je bij 5 weken verwacht. Een week ernaast zitten is niet erg. Het wordt iets heel anders als er bij een zwangerschap van 6 weken nog geen zwangerschapsring zichtbaar is, of als er bij 8 weken nog geen kloppend hartje is. Alles hangt dus af van de termijn van de zwangerschap.

Een andere manier om te checken of het goed gaat, is door later de echo te herhalen. Is er nog weinig te zien, dan wordt meestal na 1-2 weken opnieuw gekeken. Er moet dan een duidelijke ontwikkeling zichtbaar zijn. Is die er niet, dan heb je helaas meestal te maken met slecht nieuws… Anderzijds moet je altijd voorzichtig zijn bij het inschatten van vroege echo’s. Ze geven alleen een indicatie, maar geen enkele garantie. Wel is het natuurlijk fijn als je ziet dat jouw echo inderdaad overeenkomt met de verwachtingen.

Maak een afspraak voor een echo

Een echo geeft al vroeg zekerheid. Vanaf 6 weken kunt u al bij ons terecht voor een echo

Maak een afspraak